Blog

Meer groen in Rotterdam

Idodidid presenteerde deze zomer de tweede editie van de Rotterdamse wandel 4-daagse. Bepalend onderdeel was de aanplant van nieuwe bomen met tot doel de stad te verrijken.

Oprecht maken wij ons zorgen over de luchtkwaliteit in Rotterdam. De cijfers tonen weliswaar aan dat de kwaliteit van de lucht acceptabel is, voor ons is dat echter niet genoeg. Iedere Rotterdammer verdient betere lucht, eenvoudigweg omdat het je een gelukkiger mens maakt. Tegelijkertijd kan het een wezenlijke bijdrage leveren aan een positieve stadstransformatie.

Tekst loopt door onder afbeelding

Er is echter nog een lange weg te gaan. We willen vooral een klein maar betekenisvolle bijdrage leveren. Onze missie is om de stad beetje bij beetje groener te maken, vooral door de diversiteit aan bomen te vergroten. Nu nog wordt veelal op prominente plekken – vanuit een meer praktische overweging – gekozen voor bijvoorbeeld de plataan. Er is niks mis met deze bomen soort, maar wij willen spelenderwijs de diversiteit van bomen in de stad vergroten zodat het meer een afspiegeling is van haar bewoners.

Onze hernieuwde missie met de Rotterdamse wandel 4-daagse is door met elkaar te bewegen ‘onze’ stad met nieuw groen te verrijken.

Vier opeenvolgende avonden stond de route in het teken van bomen. Zij zijn immers de longen van onze stad. We wandelde langs verborgen plekken en verwonderden ons aan de prachtigste bomen in parken, tuinen en plantsoenen.

Een bepalend onderdeel van de wandeling was dat we iedere avond onderweg een boom plantte. Uiteindelijk moet het aanplanten van bomen jaarlijks terugkeren en de blauwdruk zijn van een alsmaar groener wordende stad.

Warm welkom Hollandse nazomer. De mooiste groengebieden van Rotterdam.

Rotterdams glorie. Groen, groener, groenst. Verademend om te zien, dit te ervaren. Als mooi natuurlijk evenwicht voor de betonnen jungle die stad Rotterdam heet. Juist dat is het doel van de vier wandeling: de perceptie te herijken, en een beter idee te krijgen van natuurlijk schoon dicht bij huis.

Goede gesprekken, prachtig groen, verrassende ontdekkingen, fysieke weldaad en interessante ontboezemingen. Dit is de Rotterdamse wandel 4-daagse in een notendop.

Een tocht door polderland en aangelegde bossen.

Wandelen, boompje opzetten, drankje doen. Al bewegend kijk je met totaal andere ogen naar je directe omgeving. Het boompje werd gesponsord door Tuincentrum Zwinkels, Rotterdams beste plantenwinkel. De Vijverschie stelde haar vruchtbare grond beschikbaar om daar wortels te schieten. De verrijking is een feit. Volgend jaar vier nieuwe routes en een verdere uitbreiding van het groen.

Vanaf september 2018 starten we met een tweewekelijkse Rotterdamse wandelserie. Met elkaar in beweging is het uitgangspunt. Wij zorgen iedere keer voor een verrassende route en boeiende gespreksstof. Kijk in de agenda voor de data.

Augustus, 2018
Fotografie: Fred Ernst