Blog

De Rotterdamse wandel 4-daagse 2019

Wandelen is de sleutel tot alles

Al wandelend realiseren we samen een groener wordende stad

In mijn optiek is wandelen de sleutel tot alles. Toen ik twee jaar geleden met de Rotterdamse wandel 4-daagse begon had ik een helder beeld voor ogen: binnen een paar jaar is dit het toonaangevendste wandel evenement van Rotterdam. In het eerste jaar liepen er gemiddeld 7 mensen per avond mee. Vorig jaar verdubbelde dit aantal. Dit jaar ontdekte we met maar liefst 140 mensen de groene kracht van Rotterdam.

Tijdens de Rotterdamse wandel 4-daagse maken we Rotterdam mooier. Dit doen we onder andere in samenwerking met het Rotterdamse Tuincentrum Zwinkels.
De onvermijdelijke glimlach als resultaat.

Wandelingen door stedelijk gebied werden afgewisseld met de groene corridor. We bezochten inspirerende plekken zoals Buitenplaats Brienenoord waar Rineke Kraaij ons vertelde over de toekomstplannen, Natuurtalent in Rotterdam Schiebroek, de Voedseltuinnabij Marconiplein en de Vijverschie van Jamie van Lede. Iedere plek is op z’n eigen manier een verrijking voor het stadse landschap. Tevens was er één avond de mooie samenwerking met Thijs en Pauline van Padje Af. Zij lieten ons kennis maken de herkomst van voedsel dicht bij huis. Daarnaast was er een samenwerking met het Rotterdams Milieu Centrum.

Urban hiking door de ongedachte delen van Rotterdam.

De aanmaak van endorfine toverde bij iedereen een glimlach op het gezicht. Wandelaars die alle avonden meeliepen kregen een boompje als symbolische medaille. We bewegen met het idee de bewustwording te vergroten en een reële bijdrage te leveren aan een positieve groene stadstransformatie.

Wandelaars kregen een boom als symbolische medaille.

Wat is de richting voor de komende jaren? Door samen te wandelen maken we een vitale impact. We transformeren Rotterdam van auto stad naar wandel stad. Op de eerste plaats omdat het helpt de eigen vitaliteit te vergroten. Het tempo van wandelen is een uitnodiging tot vertragen en daar heeft ieder mens baat bij. Tijdens het lopen heb je oog voor de schoonheid om je heen en word je uitgenodigd creatief mee te denken over de ontwikkeling van Rotterdam. Een mooiere wereld begint immers dicht bij huis. Daar werken we aan door met elkaar stap voor stap te bewegen in de juiste richting.

Onbekende stadsparken, achteraf steegjes, pleintjes met historie, om iedere hoek perspectief op de toekomst, intrigerende gesprekken, fysieke weldaad en mentale gezondheid.

Recensies van deelnemers

Sandra Brandenburg

Vier avonden. Tien kilometer. Wandelen door de stad. De stad die ik ken en toch ook nog niet. In verwondering. In gezelschap en soms alleen. In de regen én in de zon. Door stad, door natuur. Veel en weinig. In stilte en soms lawaai. In het groen en in het grijs. In Zuid en Noord. Lopen onder de inspirerende leiding van Iddo. Wandelen is eenvoudig, fijn en levert veel op. Fysieke en mentale beweging. Rust, ruimte, geluk. Groot en klein. Gezelligheid en spierpijn. Blaren en bewondering. Altijd verbinding! Dankbaar! Ga! En zeker met Iddo en zijn inspirerende netwerk van denkers en doeners. Tot 2020!

Take a hike!

Eva Langelaan

Ik nam deel aan de stadswandeling van zuid naar west waarin onbekendere parken en groen, afgewisseld met architecturale iconen, tot een verbinding zorgde. Een fijne wandeling met een goed tempo, aanvullende informatie over lokaal voedsel een leidraad die tijdens deze fijne wandeling ook goede gesprekken met gelijkgestemde (onbekende) medewandelaars teweeg bracht. Dit smaakt zeker naar meer!”

De Rotterdamse wandel 4-daagse zal de komende jaren verder groeien en bloeien.

Anja Brand

Ik heb genoten van de wandel 4-daagse. Ik verheug me nu al op die van 2020. Wat een geweldig goed initiatief! Toffe routes, veel afwisseling, leuke mensen, meer kennis van (het groene) Rotterdam en goed voor lijf en leden. Ik zeg doen!

Intrigerende gesprekken.

Martijn Lankveld

Iddo schotelde ons een prachtige wandeling voor door onze oude buurt Vreewijk. Het was niet alleen nostalgie, maar het heeft ons ook een nieuw perspectief gegeven op de wijk. We ontdekten dingen die we als bewoners niet hebben gezien of hebben willen zien. En als klap op de vuurpijl eindigden we op het Brienenoordeiland bij een ontzettend mooie ‘nieuwe’ buitenplek.

Groen bekijken, rust beleven, ademhalen, sereniteit, ruimte ervaren en natuurschoon ontdekken.

Carolien Holst

Inspirerend, verrassend en verkwikkend. Zó zou ik de wandelvierdaagse van Idodidid willen beschrijven. Van kruip door sluip door paadjes naar het drukke centrum. Stilstaan bij plekken en bewoners die werken aan een groene, gezonde stad, waar de menselijke maat centraal staat. Volgend jaar weer!

Een tocht met onbekende biotopen, stadsiconen, doodgewone straten, parmantige lanen, struikgewas, waterpartijen, dreigende luchten, intrigerende gesprekken, verwondering en groot plezier.

De Rotterdamse wandel 4-daagse 2020 zal plaatsvinden van 11 t/m 14 augustus.

Tot volgend jaar. In de tussentijd wandelen we vrolijk verder.

Met enthousiaste groet,

Iddo Drevijn, Idodidid

Om de groener wordende stad te realiseren zijn we continue op zoek naar inspirerende partners. Heb je ideeën omtrent onze speerpunten of wil je graag een bijdrage leveren? Neem dan contact op met Idodidid.