Blog

Het Italiaanse Sabina

Niet zelden krijg ik de vraag ‘Goh, Iddo, hoe kom jij toch iedere keer weer tot de juiste bestemming?’ Het antwoord is: vooral door te beseffen dat er geen eindbestemming is. Ik leef met de flow en voel vooral aan wat het beste past.

Tekst loopt door onder afbeelding

Natuurlijk kies ik minder graag voor voor de hand liggende plekken. Bijvoorbeeld door met een groep naar het Kaukasus gebergte of een uithoek in Schotland te reizen. Maar eigenlijk maakt de plek niet eens zoveel uit. Waar het vooral om draait is de synergie in het totale plaatje. Met wie werk ik samen? Hoe betoverend mooi is het natuurschoon? Is er alle ruimte voor enerverende ervaringen? Dit is het spel van de intuïtieve beweging. Als haast vanzelf blijken de dingen dan ook te kloppen.

Tekst loopt door onder afbeelding

De interessante uitkomst is soms een meer traditionele reisbestemming. ‘Il Casale del Passatore’ in Italië was in de lente van 2017 een week lang het passend decor. Een Bed & Breakfast op de grens van Lazio en Umbrië op nog geen uur rijden van Rome. Hier komt historie én heden samen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Iemand attendeerde ons eens op het feit dat twee Nederlandse mannen in Italië een B&B zouden starten. De manier waarop zij hierover vertelde, maakte direct nieuwsgierig. Mijn gevoel zei dat ik hen graag wilde ontmoeten. Een paar dagen later vond, in het najaar van 2016, in Rotterdam, face-to-face een ontmoeting plaats met Coen en René. Op dat moment werd mijn opvatting, dat je de mooiste dingen in het leven niet alleen kunt doen, onderstreept. Met hun wilde ik wel een samenwerking aangaan.

Tekst loopt door onder afbeelding

Na deze ontmoeting werd al snel de daad bij het woord gevoegd. De agenda’s werden naast elkaar gelegd. Een week in het voorjaar van 2017 bleek de uitkomst. In het uiterst prille voorjaar ging ik alvast met Didi op verkenning om sfeer te proeven en routes uit te stippelen. Wat ik daar aantrof, was Italiaanse weelde zoals we dit kennen van de meest voortreffelijke verhalen. Idyllische Italiaanse dorpjes. Bloeiende amandelbomen en mimosa’s. De geur van lente in alles. Nogmaals werd onderstreept: precies dit alles bij elkaar is het DNA waar ik naar op zoek ben. Ook dit is Idodidid.

Tekst loopt door onder afbeelding

Enkele maanden later was het moment daar. De reis. Of is het een retraite? Avontuur misschien? Yoga-reis? Wel, inmiddels is mij duidelijk dat op dit alles geen label te plakken is. Dit omdat in die week zoveel moois van betekenis samen komt.

Tekst loopt door onder afbeelding

Hoewel misschien niet een eenduidige titel te plakken is op deze reis, is de uitkomt echter wel scherp en krachtig. Het is een prachtige ervaringen. Natuurlijk zijn er de talrijke yoga lessen. Tijdens het ochtendgloren wandelen we door velden vol dauw. De nachtegaal en lijster zingen hun allermooiste lied.
In de omliggende heuvelen laat zich in het voorjaar een prachtig landschap zien. Alles is fris groen.

Tekst loopt door onder afbeelding


De bloei en zoete geuren smelten samen. We wandelen door velden vol koolzaad. Zien de zon wegzakken daarginds achter de rij walnoot bomen. Het gevoel van dit buitenzijn is oerkracht, een eerste, echte levensbehoefte. De natuurervaring is compleet met het pootje baden in de rivier de Tiber.

Tekst loopt door onder afbeelding

Door de wandelingen die we met elkaar maken zien we de schoonheid bewegen. Voedsel voor de geest.
Met de nodige ruimte voor de vrije beweging die je ten alle tijden kunt maken.

Tekst loopt door onder afbeelding

Ieder spectrum wordt belicht, alles komt samen, en daarom is dit de reis naar jezelf.

April, 2018
Fotografie: Idodidid