Rotterdam
Rotterdam heeft een rijke geschiedenis als het gaat om verandering. De letterlijk ontstane ruimte door toedoen van de Tweede Wereldoorlog heeft op velerlei vlakken vooruitgang gebracht. De ruimte in het straatbeeld verruimde de geest. Het onmogelijk geachte werd mede door samenwerken mogelijk gemaakt. De openheid van het landschap liet de stad en haar inwoners nadenken over interessante perspectieven op de opnieuw opgebouwde wereld.
In vaart der volkeren stuwde de stad de afgelopen 75 jaar opwaarts, haar eigenheid nimmer uit het oog verliezend en tegelijkertijd de verleiding niet kunnen weerstaan om zichzelf te willen meten met een typisch mannelijk wereldbeeld. Rotterdam werd het domein van de auto. Hoogtemeters tekenden de contouren van de ogenschijnlijk ideale stad. De hardheid in beton geslagen. Mannelijke daadkracht overstemde het vrouwelijk elan.
De stad is geslepen, de stad is gegroeid, de stad heeft door de jaren heen meer bezieling gekregen. Echter de immense ruimte van toentertijd lijkt verdwenen. Kavel na kavel is benut voor moderne idealen. De gebieden daartussen zijn een schemergebied. Het is echter buiten waar de mens tot leven komt. De plek waar nieuwe verbindingen ontstaan. Daar waar de vrouw de man ontmoet. Dé plek waar het vitale leven samen komt. Buiten is de speelruimte om het evenwicht te herstellen.
Rotterdam is het perfecte domein om aan de ideale stad van de toekomst te werken. Lange tijd luidde het credo: als het in Rotterdam lukt dan lukt het overal. Ditmaal niet gestoeld op bewijsdrang maar veeleer vanuit gezonde noodzaak om de natuurlijke balans te herstellen. De huidige situatie in de wereld laat een nieuw kantelpunt zien. De stad van morgen is een stad waar het harmonieuze model geëerbiedigd wordt en waar het vrouwelijke en mannelijke zich zullen verenigen. Het Onverharde Pad zal dit plan als aanjager zienderogen stimuleren en daarmee model staan voor een nog vitalere stad.