Intro Schotland Knoydart

Met Pasen 2019 reizen we weer naar het Schotse Knoydart voor een prachtige Idodidid retraite.

20 APR – 27 APR

Een reis naar de westkust van Schotland

We verblijven gedurende de week bij Andy en Liz. Zij bestieren een hut in the middle of nowhere. Waar Liz in de keuken de allerlekkerste maaltijden bereidt (zo goed zelfs dat ze prijzen gewonnen heeft), zal Andy ons op zijn kotter varen naar afgelegen eilanden. Iddo zal de buitenavonturen aaneenrijgen met een mooi betekenisvol programma.

Knoydart is een van de meest afgelegen plekken op ons continent. De enige manier om daar te komen is per boot. We komen in het typische Britse havenplaatsje Mallaig aan na een geweldige treinreis door de Schotse Hooglanden. Vanaf daar varen we naar het schiereiland. Terwijl de zeevogels ons vergezellen, ruiken we de zilte lucht, en waait de wind door de haren. Een betere eerste kennismaking is niet denkbaar. Op zee hebben we een uitzicht op de Hooglanden zoals je nimmer zult verwachten. Een omgeving die een week lang intens doet beseffen waar het leven werkelijk om draait. Daarginds aan de kade wacht Liz ons op met de net vers klaargemaakte maaltijd, en beginnen we de spirituele reis samen aan tafel.

Hoogtepunten

Verblijf met uitzicht op zee

Met uitzicht op zee is het hier heerlijk ontwaken. In onze privé baai doen we ’s ochtends de rek- en strekoefeningen. In de verte gebaart Liz dat het ontbijt klaar is. Samen aan tafel nemen we de plannen van de dag door en nuttigen we al het lekkers. De bries vanaf zee is een continue aanvoer van frisse lucht. Ademenen in Schotland is voelen dat je leeft. Met een beetje geluk krijgen we een warm welkom van de zeehonden daarginds.

Naar afgelegen eilanden

Een aantal keer zullen we de grens verder verleggen. Andy zal ons rondvaren op zijn kotter naar afgelegen eilanden. Het zijn de verscholen plekken op aarde waar slechts nog een paar families wonen. We struinen over de eilanden en bewonderen de schoonheid. Lunchen doen we op de meest fantastische plekken. Na een lange dag op pad te zijn geweest varen we terug, en wellicht onder geleide van een groep walvissen.

Omringd door de ruige natuur

Alle stappen zetten we in de pure natuur. Schotland is door haar ruige schoonheid misschien wel het meest indrukwekkende plekje op het Europees continent. Wolkenpartijen zorgen altijd voor een schitterend schouwspel, met name tijdens de zonsopkomst en -ondergang. Het overweldigende landschap kleurt lente met velden vol bloemen. Je kijkt je ogen uit. Dit is het allerbeste Paasfeest.

Het programma

Het Schotse landschap spreekt tot de verbeelding. Woeste zee, heuvels tot zover je kunt kijken, lentezon, schilderachtige dorpjes, poëtische zonsondergang, edelherten, vreemde vogels, zeehonden, reinigend zeewater en oneindig veel meer. Dit is een reis met de goede eigenschappen van het eindeloze gevoel. Niets moet, alles mag. Je bent hier voor jezelf, je bent hier om je door Idodidid door het allerhoogste goed in het leven te laten inspireren.

Iedere dag staat een thema centraal. Alles bij elkaar is zelfinzicht vergrotend. De ene keer blijven we dicht bij huis, en juist de andere dag gaan we de ruige zee op om de betoverende vogeleilanden Canna, Rùm en Eigg te bezoeken. Daar wandelend ervaar je simpelweg de diepere betekenis van het jezelf zijn. Je kijkt naar links, je kijkt naar rechts, je kijkt aandachtig om je heen, en je absorbeert. Dit doet verwonderen. We hebben de rijkste gesprekken, doen yoga op het strand, en mediteren met een goed glas Whiskey op de veranda. Dromen bestaan dus toch.