Intro Polen Białowieża

Het Woud van Białowieża is het laatste beetje ongerepte natuur van Europa. In de herfst reizen we naar dit oerbos.

7 OKT – 12 OKT

Aandacht voor het laatste oerbos van Europa

In de loop der eeuwen is het Europees continent opvallend verandert. Om gericht na te denken over hoe wij ons als mens verhouden tot de ‘moderne natuur’, reizen we bij voorkeur naar plekken met een bijzondere betekenis. Het Woud van Białowieża in het oosten van Polen is het laatste overgebleven oerbos van Europa. Een interessante plek om te ontspannen en te genieten van de prachtige natuur.

Het bos staat sinds mensenheugenis symbool voor inspiratie en mythe. Eenmaal in Białowieża begrijp je de overlevering. Dit bos ademt zoals planeet aarde eigenlijk overal hoort te ademen. Het Woud van Białowieża is een unieke biotoop en kleurt tijdens het najaar in schitterende kleuren. We nodigen je uit om dit samen met ons op een ongekende manier te ervaren.

Hoogtepunten

De definitie van ademhalen

In de sterk vervuilde wereld ademen we nog nauwelijks zuivere lucht. Echter in dit bos is iedere ademhaling een ongekende ervaring. In Białowieża besef je dat we een bestaan hebben geschapen waarin de kwaliteit van lucht onbedoeld als iets futiel wordt beschouwd. Een verblijf in dit uitgestrekte woud doet de liefde voor de natuur groeien. De hoeveelheid zuurstof geeft je alle ruimte om zinnig over de voor jou belangrijke aspecten in het leven na te denken.

Reis naar lang vervlogen tijden

De bossen van oost Polen hebben sinds mensenheugenis een aantrekkingskracht op de mens. Meer dan honderd jaar gelegen reisde Tsaar Nicolaas II van Rusland meermaals met de trein hier naartoe. Zijn geest waart nog rond. De wagons, het station en de bijgebouwen zijn omgebouwd tot een bijzondere accommodatie. Alles ademt de sfeer van begin 20e eeuw. De keuken is voortreffelijk. Dit is een reis naar lang vervlogen tijden.

Wilde dieren in het bos

Door verdere civilisering heeft het dierenrijk op het Europees continent veel leefgebied verloren. Echter in Białowieża kom je nog veel van de oorspronkelijke bewoners tegen. De Europese bizon, lynx en de wolf leven hier in groten getale. Wanneer bij het avondschemer de wolven beginnen te huilen vliegen de uilen op…

Het programma

Het Woud van Białowieża is een bos van mythische proporties. Achter iedere boom schuilt een verhaal. De geuren die je ruikt zijn een proces van duizenden jaren. In de vluchtige tijd waarin we nu leven is deze reis een passend antwoord om meer te vertragen. meer in contact te komen met jezelf en meer oog te hebben voor het oranje gele kleurenspectrum dat herfst heet. Een warm bos bad welke je hele wezen doet ontspannen en de geest op nieuwe doet brengen.

De keuze om te accommoderen in het plaatselijke oude treinstation is niet geheel toevallig. Hoewel in Europa spijtig genoeg de afgelopen jaren veel nachttreinen zijn verdwenen, zien wij de kans om per trein vanuit Nederland naar Polen te reizen. Voel je echter niet verplicht, want vliegen kan ook. Maar naar ons idee is het reizen per trein een mooie manier om het ideale levenstempo verder te ontdekken. De treinreis heeft iets romantisch, er is tijd voor reflectie, bezinning, met elkaar kunnen we het gesprek aan gaan. Daarnaast beperk je natuurlijk de ecologische voetafsruk aanzienlijk de e

ervaar je Europa van eeuwen geleden.