Intro Polen Bialowieza

Het Woud van Białowieża is het laatste beetje ongerepte natuur van Europa. In de herfst van 2021 reizen we wederom naar dit oerbos.

4 OKT – 9 OKT

Aandacht voor het laatste oerbos van Europa

In de loop der eeuwen is het Europees continent opvallend verandert. Om gericht na te denken over hoe wij ons als mens verhouden tot de ‘moderne natuur’, reizen we bij voorkeur naar plekken met een bijzondere betekenis. Het Woud van Białowieża in het oosten van Polen is het laatste overgebleven oerbos van Europa. Een interessante plek om te ontspannen en te genieten van de prachtige natuur.

Het bos staat sinds mensenheugenis symbool voor inspiratie en mythe. Eenmaal in Białowieża begrijp je de overlevering. Dit bos ademt zoals planeet aarde eigenlijk overal hoort te ademen. Het Woud van Białowieża is een unieke biotoop en kleurt tijdens het najaar in schitterende kleuren. We nodigen je uit om dit samen met ons op een ongekende manier te ervaren.

Hoogtepunten

De definitie van ademhalen

In de sterk vervuilde wereld ademen we nog nauwelijks zuivere lucht. Echter in dit bos is iedere ademhaling een ongekende ervaring. In Białowieża besef je dat we een bestaan hebben geschapen waarin de kwaliteit van lucht onbedoeld als iets futiel wordt beschouwd. Een verblijf in dit uitgestrekte woud doet de liefde voor de natuur groeien. De hoeveelheid zuurstof geeft je alle ruimte om zinnig over de voor jou belangrijke aspecten in het leven na te denken.

Reis naar lang vervlogen tijden

De bossen van oost Polen hebben sinds mensenheugenis een aantrekkingskracht op de mens. Meer dan honderd jaar gelegen reisde Tsaar Nicolaas II van Rusland meermaals met de trein hier naartoe. Zijn geest waart nog rond. De wagons, het station en de bijgebouwen zijn omgebouwd tot een bijzondere accommodatie. Alles ademt de sfeer van begin 20e eeuw. De keuken is voortreffelijk. Dit is een reis naar lang vervlogen tijden.

Wilde dieren in het bos

Door verdere civilisering heeft het dierenrijk op het Europees continent veel leefgebied verloren. Echter in Białowieża kom je nog veel van de oorspronkelijke bewoners tegen. De Europese bizon, lynx en de wolf leven hier in groten getale. Tijdens het avondschemer beginnen de wolven te huilen. Uilen vliegen in het rond. Hier zie je dat er in de duisternis volop leven is. Door de rust en stilte hoor je ieder geluid in het bos.

Het programma

Het Woud van Białowieża is een bos van mythische proporties. Achter iedere boom schuilt een verhaal. De geuren die je ruikt zijn een proces van duizenden jaren. In de vluchtige tijd waarin we nu leven is deze reis een passend antwoord om meer te vertragen. Door de natuur te adopteren kom je meer in contact met jezelf. Kleuren en vormen ogen daardoor intenser. Het kleurenspectrum van de herfst is een feest om naar te kijken, een bewonderenswaardig afstervend proces. Deze expeditie is een warm bosbad welke je hele wezen doet ontspannen en brengt je eigen geest op nieuwe ideeën.

We verblijven in het voormalig treinstation van Białowieża welke is omgebouwd tot een prachtige accommodatie. Dineren doen we in de oude stationshal waar ze heerlijke Poolse en Russische gerechten serveren. Na een lange dag buiten kun je tot rust komen in de sauna. Alles ademt de sfeer van begin twintigste eeuw toen treinreizen nog romantisch was. Alhoewel in heel Europa de afgelopen jaren spijtig genoeg veel nachttreinen zijn verdwenen zien wij dit gegeven als een uitgelezen kans om de potentie van de treinreis opnieuw te onderzoeken. Je kunt er namelijk voor kiezen om vanuit Nederland over het spoor naar Polen te reizen. It’s up to you.

Polen Białowieża
5 nachten, 6 dagen

Saloon car ”Tsarist”

max. 3 personen
1 persoon (privé) € 1425
2 personen € 1075 per persoon
3 personen (1 dubbel bed + extra bed) € 1025 per persoon

Apartment ”By the Bania”

2 personen
Per persoon (single bed) € 1025

Apartment ”Tsarist”

2 personen
1 persoon (privé) €1475
2 personen €1150 p.p.

Apartment ”Claret”

sleeping room
Per persoon (2 single bed) € 975

living room (1 dubbel bed)
1 persoon (privé) € 1145
2 personen € 950 per persoon

Apartment ”Green”

sleeping room
1 persoon (privé) € 1145
2 personen € 950 per persoon

living room (1 dubbel bed)
1 persoon (privé) €1145
2 personen € 950 per persoon

De maaltijden in het restaurant zijn van excellente kwaliteit. Gemiddeld betaal je €20 – €25 voor het voor- hoofd- en nagerecht. Daarnaast bevinden zich in Białowieża nog een aantal andere restaurants en geniet je van de lokale keuken.