Intro Georgië Tusheti

Met enthousiasme presenteren we de nieuwe reis naar Georgië. De bestemming van 2018 is het adembenemende Tusheti.

8 SEP – 16 SEP

Het adembenemende berglandschap van Georgië

We wandelen met elkaar door een uniek berglandschap, en beleven de allermooiste avonturen. Met dit ruim een week vullend programma geef je jezelf het allerbeste namelijk: een inspiratie boost van Idodidid.

Ook dit jaar verleggen we onze grens. In de vorige jaren was Svaneti en Lagodekhi de bestemming. Deze jaargang vieren we de nazomer in Tusheti. Een prachtig landschap in het hart van het Kaukasus gebergte, waar we worden omringd door de mooiste natuur, en herders met grazende kuddes. Puur en wonderschoon is de beste omschrijving.

Hoogtepunten

Op pad door de Kaukasus

Dit jaar is de bestemming het berggebied Tusheti. Het landschap kleurt oranje-bruin, terwijl Georgië zich opmaakt voor de nazomer en oogstfeesten. We wandelen door de mooiste natuur en kijken uit op de allerhoogste bergtoppen van Europa. Precies op dit punt komen continenten samen en dat voel je aan alles. Alles bij elkaar een buiten-ervaring met een goud randje.

Ontmoet de lokale bevolking

Tijdens de tocht verblijven we bij families thuis en proosten met elkaar. Natuurlijk serveren zij de heerlijkste gerechten en pluk je de vijgen overal vers van de boom. Het plezier straalt van de gezichten af, en het samenzijn met elkaar maakt de reis tot een onvergetelijke ervaring. Je komt tot de ontdekking dat het mede de Georgiërs zijn die gastvrijheid hebben uitgevonden. Zoveel is zeker.

Lunchen met panorama

Naast de inspanning is er ook de nodige ontspanning. Iedere dag lunchen we op plekken met uitzicht. Onder het genot van een kop thee en khachapuri (typisch Georgisch gerecht) rusten we uit en ontstaan de interessantste gesprekken als haast vanzelf. We worden omringd door verschillende vogelsoorten en zij zingen hun mooiste lied. We ruiken de geuren welke toebehoren aan einde zomer. De zon zakt weg en we eindigen de dag met een meditatie midden in de natuur.

Het programma

We ontvangen jullie in de fascinerende hoofdstad Tbilisi. Het is tevens de stad waar onze trip zal eindigen. Daartussen verblijven we het meerendeel van de tijd in de bergen van Georgië, en bezoeken bovendien de wijnregio Kakheti. Ons verblijf daar is een intens mooie natuurervaring.

We slapen in guesthouses die worden gerund door lokale families. De slaapplekken zijn schoon en van alle primaire gemakken voorzien, zoals een warme douche, zuiver drinkwater, een schoon bed, dekens en elektriciteit. In de avond warmen we ons op bij het kampvuur. De natuur kleurt in prachtige herfsttinten. ’s Ochtends doen we yoga tijdens zonsopkomst met een overweldigend uitzicht. Tijdens deze reis maak je bovendien kennis met de Georgische cuisine. De families kunnen allemaal fantastisch koken. We eten in de ochtend en de avond bij de mensen thuis aan tafel. De lunches nuttigen we op verrassende plekken in de natuur. Onderdeel van deze reis is een bezoek aan de befaamde wijnregio van Kakheti voor de oogstfeesten. Dit is de Georgië ervaring in haar allerbeste vorm.

Door wie

Deze reis organiseert Idodidid in samenwerking met fotograaf Thomas van Hemert, woonachtig in Georgië. In 2010 bezochten Thomas en Iddo (Idodidid) samen Georgië voor de eerste keer. Door de jarenlange reiservaringen bieden ze inmiddels een uniek outdoor avontuur. Puur, authentiek, inspirerend, enthousiasmerend en buitengewoon bijzonder.

Van dag tot dag

Dag 1: zaterdag, 8 september
Je vliegt op eigen gelegenheid naar Georgië. We ontvangen jullie op de airport van Tbilisi. Vanaf daar reizen we per bus naar Telavi, de hoofdstad van de wijnregio. Hier verblijven we in een comfortabel hotel. De kamerindeling is op basis van 2 tot 4 personen. In de avond is er een verrukkelijk Georgisch welkomstdiner.

Dag 2: zondag, 9 september
Per jeeps vertrekken we richting onze hoofdbestemming Tusheti. We rijden via een panoramische bergweg en passeren de spectaculaire Abano pass (2926 meter). We komen in de middag aan bij het bergdorpje Diklos (2140 meter). Hier zullen we de nacht doorbrengen, en een dag later ons wandelavontuur beginnen.

Dag 3: maandag, 10 september
16 km, 200 meter stijgen en 300 meter dalen
We wandelen naar Dartlo (2000 meter). Een fijne wandeling om te acclimatiseren, en de ideale opmaat voor de daarop volgende dagen.

Dag 4: dinsdag, 11 september
14 km, 300 meter stijgen en 300 meter dalen
We wandelen naar Parsma (1970 meter).
Parsma wordt gekenmerkt door mooie heuveltoppen, en vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op Tusheti.

Dag 5: woensdag, 12 september
11 km, 1000 meter stijgen en 1100 meter dalen
We wandelen naar Verkhoviani (1879 meter) en hiken de Nakaicho pas (2950 meter) over. Dit is de zwaarste dag van de reis, en tegelijk de meest indrukwekkende.

Dag 6: donderdag, 13 september
18 km, 200 meter stijgen 300 meter dalen
We wandelen naar Omalo (1880 meter). Onderweg zullen we weer de nodige verrassingen tegen komen, en is er ook ruimte voor rust en bezinning, of juist wat meer actie. De uitzichten zijn fotogeniek.

Dag 7: vrijdag, 14 september
Ons bergavontuur zit er op, we rijden terug naar Telavi om te genieten van een heerlijk einde. Er is een wijnproeverij, en ‘s avonds vieren we op Georgische stijl onze wandel prestaties van de dagen daarvoor.

Dag 8: zaterdag, 15 september
We gaan terug naar Tbilisi. Er is tijd om zelf het centrum te verkennen. Met elkaar beleven we een bijzonder fijne laatste avond. We proeven nog eens de Georgische keuken, en dansen op de klanken van de traditionele Georgische live muziek, en vieren feest in een van de beste restaurants van Tbilisi.

Dag 9-10 (extra): zondag 16 en maandag 17 september
Je vliegt op eigen gelegenheid terug naar Nederland. Wij regelen voor iedereen een taxitransfer naar het vliegveld. We hebben tot maandagmiddag het appartement afgehuurd. Er zijn geen activiteiten gepland en alle maaltijden zijn voor eigen rekening. Met uitzondering van zondagochtend dan verzorgen wij het ontbijt.

Zwaarte

Iedereen die de hele dag door de natuur kan wandelen is fit genoeg. We leggen op de hike dagen gemiddeld 15 km per dag af in bergen. Met meerdere pauzes komt dat neer op een wandeling van 6 tot 8 uur. Eerdere outdoor ervaring is een pre maar geen vereiste. Een goede conditie dien je echter wel te hebben.

Hoe is het weer in de bergen van Georgië

Meestal zijn de ochtenden kraak helder en neemt gaandeweg de dag de bewolking toe. Overdag variëren de temperaturen van 16 tot 28 graden en in de avond van 4 tot 16 graden. Het weer in de bergen is onvoorspelbaar. Het ene moment schijnt de zon en dan regent het ineens, soms zelfs tegelijkertijd. Maar het is altijd overweldigend mooi.