Blog

Het Onverharde Pad, mei 2020

Het Onverharde Pad is een breed lopend onderzoek naar het potentieel van de onverharde (wandel) stad. Sinds de lente equinox deel ik dagelijks inspirerende verhalen over deze ontdekkingstocht.

Met enthousiaste groet,

Iddo Drevijn, Idodidid

Blog: maart 2020 / april 2020 

Vrijdag 1 mei

Het Onverharde Pad in het NRC

Het Onverharde Pad in het NRC. ”Een dag eerder, op 4 mei, vindt dodenherdenking plaats. De reguliere herdenkingen in de Laurenskerk en Crooswijk zijn afgelast. Wel sponsort het comité Nationale Belangen Rotterdam kunstenaar Iddo Dravijn. Hij loopt op 4 mei een stille tocht langs verschillende oorlogsmonumenten en delen van de brandgrens. De wandeling wordt live uitgezonden op hetonverhardepad.nl.”

Zaterdag 2 mei

Het Onverharde Pad op OPEN Rotterdam

Het Onverharde Pad op OPEN Rotterdam.”Het is niet mogelijk om samen te wandelen met Iddo Drevijn, vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Als alternatief is de Dodenherdenking één uur lang live te volgen via de Idodidid website en de Facebook-pagina Het Onverharde Pad. Idodidid en Het Onverharde Pad zorgen voor ontmoetingen door meet-ups te organiseren in Rotterdam. In het tijdperk van social media zijn één op één gesprekken volgens Iddo van belang. Het kan een confronterend tocht zijn door alle stilte. “Maar twee minuten stilte kan ook een vertrekpunt zijn naar iets moois”, vertelt Iddo.”

Zondag 3 mei

#ROTTERDAMZETDOOR

Het Onverharde Pad op #ROTTERDAMZETDOOR. ”Nu het ‘nieuwe normaal’ de directe fysieke verbinding met anderen tijdelijk onmogelijk maakt, heeft Iddo Drevijn (oprichter van Idodidid en Het Onverharde Pad) het idee opgevat om op maandag 4 mei live een uur durende herdenkingswandeling in stilte door de stad te maken. “Het enige dat je hoort is slechts het gezang van de vogels en het spel van de muzikant. Iedereen kan hieraan deelnemen, door vanuit huis de livestream te bekijken. Een mooie manier om lopend stil te staan bij de herdenking en waar ruimte is voor een vrije invulling van ieder individueel”, aldus initiatiefnemer Iddo.”

Maandag 4 mei

De herdenkingswandeling, 4 mei ©Anne Kære Fotografie

Een gedenkwaardige herdenking. De zeggingskracht van stilte is ontegenzeglijk. Juist in deze tijd van onzekerheid geeft een moment van stilte de nodige reflectie. Voor het eerst in vijfenzeventig jaar is de herdenking nog bepalender voor ons gevoel van vrijheid. Een wandeling maken staat symbool voor onafhankelijkheid. Door in stilte te wandelen herdenk je de gebeurtenissen uit het verleden. De vrije beweging geeft je de ruimte. Ook al lopen we niet naast elkaar: op afstand is er verbondenheid met elkaar voelbaar.

1 uur en 2 minuten in stilte door de verlaten straten van Rotterdam. Beginnend op de Treubstraat waar in ’45 het laatste bombardement plaats vond. Eindigend om klokslag 8 uur op Plein 1940.

Met een prachtig gedicht van Olivier van Nooten. Muzikale omlijsting door Dick Ronteltap. Briljante ondersteuning door Jasper, Paulien, Abe, Annelies, Nicole, Jos, Mick & Ylske. Opdat wij niet vergeten. #sterkerdoorstrijd

De herdenkingswandeling werd mede mogelijk gemaakt door @deruimtevoorideeenrotterdam en Comité Nationale Belangen Rotterdam.

Dinsdag 5 mei

Gedicht tijdens de herdenkingswandeling, 4 mei

Woensdag 6 mei

De herdenkingswandeling, 4 mei ©Anne Kære Fotografie

1 uur en 2 minuten in stilte door de verlaten straten van Rotterdam.

Donderdag 7 mei

The Rising Sun Experience

Terwijl de geur van sering de mens in dit jaargetijde doet ontwaken, hoor je buiten het gezang van natuur in opperbeste stemming. De volle maan geeft het landschap glans. Rijk om in te verdwalen. Dit is een reis naar haast onvoorstelbaar mooie oorden dicht bij huis. Ook vandaag weer: heb oog voor de schoonheid. Het geeft de dag weer extra elan.

Vrijdag 8 mei

de Correspondent 5 Mei 2020

Relevant artikel op de Correspondent.

Zaterdag 9 mei

Privé tuin Piet Oudolf

Een wandeling door de privé tuin van Piet Oudolf te Hummelo in de zomer van 2018. #inspiratie

Zondag 10 mei

Aleksandra Jovanovic

Aleksandra Jovanovic over Het Onverharde Pad
Aan welke wandeling denk je vreugdevol terug?
Ik ben een echte wandelfanaat. Trekken door de jungles van Colombia, vulkanen beklimmen in Costa Rica en mijzelf onderdompelen in de wereld van forest bathing… Maar als ik een keuze moet maken: mijn recente ‘wandel’ ervaring in Patagonië. Ik denk hier nog vaak vreugdevol aan terug.
Hoe ziet de ideale stad er in 2030 uit?
Een stad waar welzijn en duurzaamheid centraal staat. Momenteel benadrukt de Corona pandemie de stedelijke gebreken betreft het vorm geven aan duurzaamheids- en welzijnsaspecten: zoals het bieden van ruimte voor meer groen, educatie, gezondheid, en sociale relaties. In de ideale stad gaat alles minder ‘efficiënt’ en een tikkeltje langzamer.
Welk gerecht is voedend voor een lange wandeltocht?
Als veganist moet ik vaak improviseren. In Latijns-Amerika is quinoa mijn redder in nood. Een quinoa salade met lokale groentes, heel veel noten en als dressing: een lepel pindakaas. Ja, ik ga nergens heen zonder mijn pot 100 % pindakaas.
Waar durf je op te vertrouwen?
Op mijn intuïtie en mijn gevoel, die hebben mij nooit in de steek gelaten. Om dit even terug te koppelen aan het wandelen: twee jaar geleden heb ik tijdens mijn reis in Colombia totaal onervaren een hike geleidt voor enthousiaste backpackers door de bergen van het pitoreske Jardin. Ik werd op pad gestuurd met een klein papiertje als geheugensteun van de route. Op een gegeven moment was ik helemaal de weg kwijt. Althans, volgens mijn rationele gedachtes. Echter leek in paniek vallen mij geen goed idee, dus crossing through de bananen en koffie-plantages en met het leidende gevoel van de andere mede-hikers kwamen we samen toch tot het eindpunt. Hoe, wist ik op dat moment even niet, maar ik weet nu dat mijn intuïtie mij heeft geholpen. Voor mij echt een ‘neem het onverharde pad’- momentje.
Is er een inspirerende gedachte welke je met anderen wilt delen?
Zie deze tijd van crisis als een manier om je dagelijkse handelingen op een meer bewuste manier te doen. We worden meer geconfronteerd met onze eigen gedachtes. Ervaar dit als een moment van zelfreflectie.

Luister naar de woorden van Aleksandra over Het Onverharde Pad

Maandag 11 mei

de Correspondent 11 Mei 2020

Relevante column op de Correspondent.

Dinsdag 12 mei


Into the Dutch Wild!

Onuitwisbaar zijn de herinneringen van vroeger. Zowat iedere zondag gingen we met de familie naar de duinen van Oostvoorne. De wandelingen leken eindeloos lang. Waarschijnlijk waren het kindvriendelijke ommetjes. Desalniettemin ervaarde ik in dit bijzondere landschap de vier seizoenen. Zomers vulde we met kamperen in Zeeuws Vlaanderen, Zuid-Limburg en Drenthe. Zo nu en dan afgewisseld met een tripje naar verre oorden. Toch was het Nederland dat mij altijd kon bekoren. Ik hou van het Nederlands landschap. Op een gegeven moment bedacht ik me: aan het einde van mijn leven wil ik Nederland op mijn duimpje kennen. Gezien het ontbreken van betekenisvolle glooiing is dat heel goed mogelijk. Gevoelsmatig ben ik al aardig onderweg. De Nederlandse natuur is overweldigend mooi. Nu ‘dichtbij’ het nieuwe ver weg is is dit een goed moment om alle opgedane binnenlandse reis ervaringen met jullie te delen. De laatste tijd heb ik gewerkt aan een mooi programma van verschillende Nederlandse voettochten. De meeste wandelingen staan in het teken van een mooi thema. Speciale gasten maken het outdoor avontuur compleet. Later deze maand volgen alle details. Het is sowieso een fijne boost voor je immuunsysteem.

Woensdag 13 mei

Het Parool 13 Mei 2020

Mooi perspectief. Het Parool.

Donderdag 14 mei

Vers Beton

Artikel op Vers Beton 13 mei 2020. “Toespraken en een kranslegging dus, via het traditionele medium televisie. Is er dan niets anders denkbaar?” #4mei #herdenkingswandeling

Vrijdag 15 mei

The Guardian Mei 2020

Mooie korte documentaire The Guardian van Sara Khaki and Mohammad Reza Eyni. ”A rare glimpse into the lives of a young couple in lockdown in Iran. Filmed over several weeks in quarantine, Sara and Mohammad Reza attempt to process the devastating loss of a family member to Covid-19. The news of coronavirus spreading in Tehran is the backdrop to their lives indoors, they see the outside world from their window, neighbours setting off fireworks and street musicians playing for spare change. As they approach Persian new year, usually a time of family reunion, the couple find hope and happiness in the traditional rituals that mark the spring equinox.”

Zaterdag 16 mei

Het groeiproces

Het groeiproces is bewonderenswaardig. Wat mensen kunnen leren van het ontkiemen. Het verstrijken van de tijd bepaalt of iets groeit en bloeit. Een tomaat is niet in ene keer een tomaat. En een komkommer is niet van de een op de andere dag volgroeid. Tijdbesparing was lange tijd een mechanisme om de wereld efficiënt te maken. Nu efficiëntie in deze tijd net zo weerloos is als een feestende massa wordt je prettig gedwongen om oog te hebben voor het minuscule. Het positieve daaraan is dat je geduldig leert omgaan met de vertraging. Seizoenen bepalen het leefritme des te meer. De natuur laat dingen zien waar je als mens van gaat groeien. Nu de lente haar grande finale beleeft richten we de blik langzaam aan op de zomer. Reeds in volle voorbereiding om dit tot volwaardige zonnebloemen laten groeien. Omdat de pracht hem nu eenmaal zit in de ogenschijnlijk kleine dingen.

Zondag 17 mei

de Correspondent 14 Mei 2020

Interessant artikel van Rutger Bregman. de Correspondent

Maandag 18 mei

Mahler

Dinsdag 19 mei

Jörgen Heuer

Jörgen Heuer Oerimpuls over Het Onverharde Pad
Welke reis blijft je eeuwig bij?
Dat is ongetwijfeld mijn innerlijke reis van de afgelopen vier jaar. Vanaf 2016 ben ik gaan reizen door Europa en Zuid-Amerika. Ik heb me al hikend en met travelbike verplaatst. Deze “pelgrimstocht” was vooral naar binnen gericht waarbij inzicht, verwerking, loslaten, geruststelling maar vooral (zelf)-liefde op mijn pad kwam. De rust die ik all-één heb mogen ervaren met alle traditionele elementen en energieën om me heen. Dankbaar voor een waanzinnige oog- en ziel strelende natuurbeleving, de mooiste panorama’s, pure vrijheid, eenvoud en onvergetelijke connecties. Mijn reis gaat door…
Hoe ziet je ideale wandelpad eruit?
Mijn ideale wandelpad is er één met vooruitzicht maar ook waar ik gewoon even stil kan staan of terug mag kijken. Waarbij alles om me heen leeft en bloeit. Waar ik de zon zie opkomen of ondergaan… het liefst in stilte, in mezelf, met dierbaren, zodat ik in volle overgave kan genieten van wat de verrassende natuur en het leven steeds weer te bieden heeft.
Wat doet een lange wandeling met je gemoedsrust?
Dat brengt me naar mijn natuurlijke krachten… mijn oergevoel en essentie. Een zaligmakende, geruststellende manier om mezelf weer bewust te resetten, op te laden en in balans te houden.
Wat neem je waar in de verte?
Ik zie dan iets maar is dan vaak nog onbekend. Ik laat me dan verrassen, laat graag los wat me te wachten staat. Ik geef me over aan het avontuur, zoals mijn reisverhaal geschreven staat.
Is er een inspirerende quote die je met ons wilt delen?
Door los te laten zal jouw natuurlijke pad vanzelf verschijnen.

Luister naar de woorden van Jörgen over Het Onverharde Pad

Woensdag 20 mei

Buitenhof, 17 mei 2020

Ik loop veel omdat gedurende het wandelen magnifieke ideeën ontstaan. De aanmaak van het gelukshormoon geeft de wandeling extra betekenis. Juist in deze disharmonische tijden kan het wandelen bepalend zijn om (maatschappelijk gezien) de juiste richting van morgen te bepalen. Door te wandelen kunnen we het evenwicht herstellen. Afgelopen weekeinde deelde pianiste Celia García-García met mij een foto uit 1907 van een wandelende Mahler op de heide bij Laren. Best aannemelijk dat zijn beste symfonieën gedurende het wandelen tot hem kwamen. Hoe het ook zij; de stad van morgen zal nog meer verenigen met het wandel elan. In het belang van een vitalere wereld. Wim Pijbes benadrukte dat gisteren nog eens aan tafel bij Buitenhof. Meer groen, meer stadsparken. Wat we tot dusver in deze Corona crisis vooral zien is dat wandelen (uit gezonde nood geboren) de belangrijkste drijfveer is om in beweging te komen. Uitzending Buitenhof, 17 mei 2020

Donderdag 21 mei

Hemelvaartsdag

Onderweg besef je dat er op dat hele kleine stukje aarde zo ontzettend veel moois te beleven is. Wekker om 4 uur. Met cocktailprikkers tussen de oogleden de weg op. Eenmaal buiten is het ademen wat je doet. Hemels tafereel in Amerongse Bovenpolder klokslag vijf uur 30. Hemelvaartsdag. Vogelparadijs. Lepelaars, Kluten, Slobeenden. En ga zo maar door. Dauwtrappen met een gouden gloed. #intothedutchwild #therisingsunexperience

Vrijdag 22 mei

Stonehenge

Stonehenge will livestream its summer solstice celebration this year

Zaterdag 23 mei

Vogeldagboek

Het Vogeldagboek van Adri de Groot. Interessant voor de vogelliefhebber.

Zondag 24 mei

Frédéric Gros

Leestip: Wandelen, een filosofische gids van Frédéric Gros

Maandag 25 mei

Zonder twijfel één van de grootste natuur verrassingen van Rotterdam: Essenburgpark. In vergelijking met de andere stadsparken is dit stukje natuur een verademing. Relatief weinig mensen. Daardoor waan je jezelf echt even in een heel andere wereld. Ik loop er graag. Niet omdat het Koolzaad nu zo lekker ruikt. Want dat ruikt eigenlijk nergens naar. Maar juist om mezelf weer even op te laden. Een prettig tegenwicht voor de overdadige betonnen jungle in de rest van de stad. Het mag eigenlijk niet ontbreken op de route van de Rotterdamse wandel 4-daagse welke medio augustus (weliswaar in een iets andere vorm) weer zal plaatsvinden. Dit jaar zal het accent nog meer komen te liggen op een inspirerend randprogramma. Zo zal er tevens een inspiratie dag plaatsvinden. Interessant voor iedereen die een voorliefde heeft voor het wandelen in de breedste zin van het woord. #idodidid

Dinsdag 26 mei

Anna Paans

Journaliste Anna Paans over Het Onverharde Pad
Welke gedachtegang geeft jou hoop?
Van het Reve in De avonden: ‘Ik leef’, fluisterde hij. En ik beweeg. Ik adem, ik beweeg, dus ik leef. Wat kan er nog gebeuren? Er kunnen rampen komen, pijnen, verschrikkingen. Maar ik leef.
Een wandeling in Rotterdam die onlangs indruk heeft gemaakt?
De wandeling tijdens het Rotterdams wandel symposium naar het Eiland van Brienenoord.
Van welke kleur kan de wereld wel wat meer gebruiken?
Rood.
Met wie zou je graag nog eens een ommetje willen maken?
Met mijn kleindochter die vorig jaar vijf was en na een lange wandeling voor haar langs de Maas zuchtend zei: Dit was de ergste dag van mijn leven.
Is er een boek welke je de wandelliefhebber kan aanraden?
De acht bergen van Paolo Cognetti.

Luister naar de woorden van Anna over Het Onverharde Pad

Woensdag 27 mei

Pieter van Stein

Pieter van Stein over Het Onverharde Pad
Het Onverharde Pad Aan welke voettocht bewaar je warme herinneringen?
Met véél enthousiasme denk ik terug aan de zeer afwisselende wandeling langs de 30 meter hoge imposante waterval Mallyan Spout en de daaropvolgende tocht over rotsen en keien in North Yorkshire. Adembenemend mooi!
Welke vijf bloeiende planten kleuren voor jou het mooiste landschap?
Boshyacinten, Klaprozen, Boterbloemen, Margrieten, Koolzaad en Vingerhoedskruid.
Met wie zou je graag nog eens een lange wandeling willen maken en waarom?
Onder de huidige omstandigheden, die ontstaan zijn door het Coronavirus, is het bijna ondenkbaar om een groepswandeling te organiseren.De voorbije jaren heb ik met veel plezier 140 netwerkwandelingen georganiseerd namens stichting Kijk Haar! voor vrouwelijke werkzoekende 45+ professionals in steden en de natuur.Wie weet wat er over een poosje weer mogelijk is.De dames en ik genoten altijd van de uitwisseling van tips en ervaringen en van het rondje koffie en de lunch.Het zou fantastisch zijn om nog één keer een reünie wandeling te plannen!
Welk pad zou je graag eens op blote voeten bewandelen?
Tijdens een wandeling draag ik graag wandelschoenen. Wandelen op blote voeten is aan mij niet besteed.
Wat zie je aan de horizon?
Koeien in de mist tijdens de zonsopgang vanuit een rijdende trein.

Luister naar de woorden van Pieter over Het Onverharde Pad

Donderdag 28 mei

Nationaal Vogelconcert

Fijn om terug te luisteren. Het Nationaal Vogelconcert 2020

Vrijdag 29 mei

Nieuwe ontwikkelingen in Rotterdam. Interessant artikel in NRC 28 mei

Zaterdag 30 mei

Białowieża 2019

You never know. Met een beetje geluk is het Poolse Oerbos van Białowieża komende herfst wederom onze bestemming. De reis per trein kan uitkomst bieden. We houden de ontwikkelingen in de gaten. #bialowieza

Zondag 31 mei

Marker Wadden

Verreweg de meest indrukwekkende plek waar ik afgelopen jaar geweest ben zijn de Marker Wadden. SpaceX heeft dit stukje planeet duidelijk over het hoofd gezien. Fascinerend nieuw stukje Nederlandse natuur. Het landschap is vaak een heldere afspiegeling van de mentaliteit. Je kan de wereld op twee manieren bekijken. De ietwat pessimistische blik en met de veronderstelling dat ‘het allemaal te laat is’. Of eerder wat meer opgewekt en positief en het geloof in een krachtig herstellend vermogen. Ik heb persoonlijk het meeste met deze laatste zienswijze. In Nederland sta je keer op keer versteld van de ingenieuze ingrepen welke de natuur een aanzienlijke boost geven. Wat dat aan gaat, hoe klein ook, biedt zelfs dit hele kleine stukje aarde hoop voor de rest van de wereld. Als je eens de kans hebt vaar dan naar de Marker Wadden. Vorig jaar zag ik de ijseend met eigen ogen. Het enige broedend paar in Nederland(!). Ook dit jaar zijn ze weer waargenomen. En dat dankzij een ‘kleine’ ingreep maar met grote positieve gevolgen. #markerwadden artikel de Volkskrant 29 mei