Blog

Het Onverharde Pad, maart 2020

Het Onverharde Pad is een breed lopend onderzoek naar het potentieel van de onverharde (wandel) stad. Sinds de lente equinox deel ik dagelijks inspirerende verhalen over deze ontdekkingstocht.

Met enthousiaste groet,

Iddo Drevijn, Idodidid


Vrijdag 20 maart

©Anne Kære Fotografie

Voor mij is het ochtendgloren pure magie. ’s Morgens vroeg heb je het idee even helemaal alleen op de wereld te zijn. Slechts het schone gezang van de vogels doet je tijdens het krieken van de dag beseffen dat er meer is op aarde. Wat dat aan gaat is de zonsopkomst het perfecte moment voor afzonderlijke bezinning.

Soms smelten gebeurtenissen toevallig samen. Exact tijdens het rijzen van de zon is deze ochtend de equinox. In de Perzische cultuur is dit het begin van een nieuw jaar. We verwelkomen de astrologische lente. De zon verwarmt het noordelijk halfrond een half jaar lang.

Het hele gebeuren staat dit jaar in een ander licht door de Corona. En toch eigenlijk ook weer niet. Als dit momentum symbool staat voor een nieuw begin, dan is dit een uitgelezen kans om gewichtige ideeën uitgerekend nu verder vorm te geven. 

Met Het Onverharde Pad spreek ik mijn enthousiasme uit voor een harmonieuze samenleving. In mijn optiek heeft de wereld meer baat bij een ander soort beweging. Al vele jaren heb ik visioenen over onverharde paden. Ze vormen een gezonde weg in een ontregeld landschap. Dit plan behelst niet alleen een letterlijke vertaalslag. Het Onverharde Pad is tegelijk een metafoor voor een ander soort gedachtegang met betrekking tot de inrichting van onze maatschappij.

Al spelenderwijs wil ik mijn ideeën daarover dagelijks met jullie delen. Het gaat over vitaliteit, de liefde voor het land, mobiliteit, mijn kijk op de stad, spiritueel ondernemerschap, wandel elan, de kunst, het intermenselijk contact, een intens vertrouwen en nog zoveel meer. Ik reik jullie lezers de hand om mee op te wandelen over dit onverharde pad van Idodidid. Nog niet precies wetende waar de reis eindigen zal. En dat is maar goed ook. Want alles is goed.

Zaterdag 21 maart

Te Voet van Shane O’Mara

Mooi boek. Wat Shane zegt: “ons brein en ons lichaam zijn gebouwd op beweging”.

Zondag 22 maart

Artikel AD, 18 maart

Door toedoen van de turbulente gebeurtenissen ontpopt Rotterdam (en feitelijk iedere stad) zich langzamerhand tot een wandel walhalla. Uit nood geboren. Sterker door strijd. We zijn slechts een week onderweg in deze nieuwe werkelijkheid. Lichtpuntjes in donkere tijden daar hebben we wat aan; de luchtkwaliteit is in korte tijd sterk verbeterd. Ik neem in de stad vogelsoorten waar die normaliter verder bij de mens vandaan blijven. Wat je ziet is een langzame vereniging van mens en natuur. Niet wetende waar dit eindigen zal. Troost in roerige tijden. Het herstellend vermogen van moeder natuur is haast niet bij te benen.

Maandag 23 maart

Take What You Need, Give What You Can

Stoepkrijt beleeft deze weken een renaissance. Mooi om te zien hoe krijt de stad tot leven brengt in verlammende tijden.

Dinsdag 24 maart

Magnolia

‘Toen men goed begon te kijken ging men veel beter inzien.’ Het begrip waarneming intrigeert mij enorm. Nu tal van zaken die ooit zo vanzelfsprekend leken sterk verstoord zijn is het blikveld totaal anders. Ver weg is een schim uit de historie. Dichtbij huis is de uitkomst van aanvaarding. Deze lente heb ik het gevoel onderdeel te zijn van een kunstwerk van David Claerbout. Vertraging heeft de overhand. Daardoor zie je een bloem bloeien, daardoor zie je de bloem verwelken. Meer dan ooit tevoren geniet ik van het uitzicht op de magnolia bij de voordeur. Tijd speelt geen rol. What you see is what you get.

Woensdag 25 maart

De Groene Amsterdammer

“Het kan een financiële reset betekenen voor de wereldwijde economie, die de afgelopen kwart eeuw diep in de schulden gezonken is. Het zal de macht van de grote banken en investeringsfondsen breken, en de weg vrijmaken voor een nieuwe inrichting van ons financieel bestel, waarin too big to fail een onbegrijpelijke kreet uit een duister verleden wordt. Een wild scenario? Het zijn wilde tijden.” De Groene Amsterdammer 11 maart 2020 #coronakansen

Donderdag 26 maart

©Fotografie Frank Hanswijk

In spannende tijden is een dosis ontspanning het beste remedie. Iedere maandag- en dinsdagavond geef ik yogales vanuit De Ruimte voor ideeën. Nu een fysieke invulling even onmogelijk is biedt een Zoom verbinding uitkomst. Who’s in?

Vrijdag 27 maart

Interview Rotterdams Dagblad

”Door talloze wandelingen in de stad, heb ik geconstateerd dat wij Rotterdam vooral door een mannelijke bril bekijken. De stad is gers en stoer, er heerst een havenmentaliteit. ‘Niet lullen, maar poetsen’. ‘Geen woorden, maar daden’. Maar de stad mag wel wat zachter worden; wat vrouwelijker. Meer groen in het centrum, minder auto’s. De treurnis van straten vol geparkeerde auto’s. Daar moeten we vanaf.” Interview Rotterdams Dagblad 8 oktober 2019

Zaterdag 28 maart

Venetië

#wow

Zondag 29 maart

Rotterdams wandel symposium

Wim Pijbes verwoordde het mooi: mensen die wandelen zijn (volgens wetenschappelijk onderzoek) 60% creatiever. Wat zal er met de stad gebeuren wanneer we allemaal gaan lopen? Vrijdag 14 februari onderzochten we met elkaar het potentieel van de onverharde (wandel) stad. Terugblik Rotterdams wandel symposium, 14 februari 2020

Maandag 30 maart

Wilderness Society

”The world of today shows that it is not too late yet, to save the last remaining Wilderness. Yet, it requires people to realise that the old way of living, as we did merely two weeks ago, is not the way forward. We need to respect nature!” Wilderness Society 18 maart

Dinsdag 31 maart

A Hidden Life

Gebeurtenissen uit het verleden voelen als een eeuwigheid geleden. Mijn laatste bezoek aan de bioscoop was episch. Daags voor het ingaan van de intelligente lockdown keek ik mijn beste film van het jaar. A Hidden Life van Terrence Malick is een drie uur durende reis door het leven. Een film met meditatieve zeggingskracht. Vijf sterren beoordeling.

De dromerige stijl van Malick’s films zijn poëtisch. Bewustzijn versmelt met het onderbewustzijn. Schoonheid, liefde, pijn en verdriet tonen het bestaan. Na een paar mindere films is A Hidden Life een film uit de buitencategorie. In de lijn van zijn klassieker The Tree Of Life. Een prominente plek voor natuurschoon, het gezin, prachtige muziek, zingeving en blijven hopen.

Eind vorig jaar heeft Malick de opnames afgerond van zijn volgende film: The Last Planet. Deze film over Jezus kan weleens zijn absolute meesterwerk worden. Als alles meezit verschijnt deze film nog dit jaar.