Blog

Het Onverharde Pad, april 2020

Het Onverharde Pad is een breed lopend onderzoek naar het potentieel van de onverharde (wandel) stad. Sinds de lente equinox deel ik dagelijks inspirerende verhalen over deze ontdekkingstocht.

Met enthousiaste groet,

Iddo Drevijn, Idodidid


Blog: maart 2020

Woensdag 1 april

1 april

Donderdag 2 april

Buitentijd in tijden van binnentijd. Ik sta deze lente met een interview in het florissante Bever magazine. De pay-off is ‘Buiten begint bij Bever’. Die theorie draaien we in tijden van Corona eventjes binnenstebuiten natuurlijk. In deze wandelspecial vertel ik over de spirituele wandeling. Een kostbaar redmiddel in tijden van aanpassing. Laat het je spaarzame solistische wandeling buiten veraangenamen.

Vrijdag 3 april

Your Mind Is My Revolution

Zaterdag 4 april

Quarantaine tijd biedt tal van partijen de mogelijkheid gepubliceerde artikelen nog eens met het publiek te delen. Yoga Magazine deelde recent in haar nieuwsbrief het eerder in het tastbare blad uitgegeven interview met mij. De photo shoot vond toentertijd plaats bij De Zandwacht op de Maasvlakte. In mijn ogen één van de mooiste plekjes van Rotterdam. Het interview in Yoga Magazine.

Zondag 5 april

De Franse dichter Action verwoordde het zelf zo: Home is where the heart is. Voor- en achtertuin avonturen in quarantaine. #intothedutchwild

Maandag 6 april

Terugblik. De gebroeders Fu kregen tijdens het Rotterdams wandel symposium een prachtig cadeau: muziek van Debussy verschenen op het Rotterdamse Clone Records.

Dinsdag 7 april

Binnensteden zijn slapende reuzen geworden. Leven speelt zich af in afgezonderde buitengebieden. Plekken waar het licht vrij spel heeft. In vlak land waar zon en maan elkaar ontmoeten. Grutto’s voortdurend van zich laat horen. De blauwborst met haar gelaat blijk geeft van een eeuwig leven. Hier buiten besef je pas waar het leven is.

Woensdag 8 april

Natuur is open

Donderdag 9 april

Volle maan, Ackerdijkse Plassen, 7 april 2020

Vrijdag 10 april

nrc.nl

Een mooi artikel over seismologie. nrc.nl 20 april 2020.

Zaterdag 11 april

The Green Line

The Green Line. Prachtig kunstwerk van Francis Alÿs.

Zondag 12 april

Reflecting Sunset

Reflecting Sunset. Prachtig kunstwerk van David Claerbout.

Maandag 13 april

The Weather Project. Prachtig kunstwerk van Olafur Eliasson.

Dinsdag 14 april

National Geographic, 8 April 2020

Sterke afname CO2-uitstoot door coronacrisis. Maar voor hoelang? National Geographic

Woensdag 15 april

global flyway

Één van de mooiste dingen die er is. www.globalflywaynetwork.org #birdmigration

Donderdag 16 april

In tijden van quarantaine besef je terdege het belang van andermans blik. De twinkeling in de ogen van de ander is de definitie van leven.

Toen de Duitse performance kunstenaar Ulay vorige maand overleed werd hij onder andere herinnerd om de befaamde wederontmoeting met zijn voormalig partner Marina Abramović. Marina zat in 2010 een aantal maanden dagelijks urenlang op een stoel in het New Yorkse museum MoMA. Slechts een tafel en anderhalve meter scheidde haar met de ander. Bezoekers waren vrij om plaats te nemen op de stoel tegenover haar. Zij richtte haar hoofd op wanneer men zat. Het oogcontact vervolmaakte het werk.

Op een zekere dag nam Ulay plaats. Toen ze keek biggelde de tranen over haar wangen. Ze hadden elkaar jarenlang niet gezien. De blik legde de onvoorwaardelijke liefde bloot. De uitgereikte arm werd van beide kanten beantwoord met een aanraking.

Ook al is het fysieke contact met anderen nu nog zo ver weg, laat het je niet beletten om de ander in de ogen aan te kijken. Of het nu je geliefde, je ouders of een toevallige passant is: het is andermans blik welke je doet leven. #idodidid

Vrijdag 17 april

Jonathan Drori

Leestip: Around the World in 80 Trees van Jonathan Drori

Zaterdag 18 april

de Volkskrant 17 april 2020

Een mooi artikel over de zon. de Volkskrant 17 april 2020.

Zondag 19 april

LICHT VAL

Maandag 20 april

Tulpen

Bollongier tafereeltje hier in de achtertuin. #meesterwerk #rijksmuseum

Dinsdag 21 april

The Guardian 21 april 2020

Mooie ontwikkelingen voor de voetganger. The Guardian 21 april 2020. Met grote sprongen vooruit. Binnensteden gaan nu significant veranderen. De auto op plek twee. Een prominente rol voor fietsen en wandelen.

Woensdag 22 april

Wesley Kassels

Wesley Kassels alias Mister Kombucha over Het Onverharde Pad.
Wat maakt jou gelukkig?
Doen wat mijn passie is. Ik volg zoveel mogelijk mijn gevoel en handel daarnaar. Dat geeft me energie. Het zijn de natuurlijke dingen zoals voeding, koken, met mensen zijn en met mensen praten. Daar wordt ik heel erg blij van. Door die gesprekken zien wat mensen drijft. Daardoor leer ik ook mezelf weer beter kennen.
Welke herinnering neem jij mee naar de toekomst?
Toen ik op wereldreis was ontmoette ik op Bali een inspirerende dame. Zij was kort daarvoor hersteld van kanker. Van lunch tot middernacht heb ik met haar over de meest diepzinnige dingen zitten praten. Tijdens het gesprek ging het over geen vlees eten. Haar zienswijze was voor mij echt een eyeopener. Dieren voelen dat ze geslacht gaan worden, en die energie gaat ook in het vlees zitten, wat jij dan weer eet. Dat gesprek heeft heel veel bij mij wakker gemaakt.
Hoe zorg jij voor je eigen energiehuishouding?
Door me vooral te omringen met mensen die me energie geven. Mensen die me inspireren, laten lachen of waar ik van hou en me laten groeien. Goede voeding, dat lukt me voor 80%, want als ik buiten de deur ben zijn verleidingen soms wat minder makkelijk te weerstaan. Op tijd naar bed, vroeg wakker worden en dagelijks mediteren.
Wat kunnen mensen van jou leren?
Om ruimer te denken dan de gebaande paden die we nu vaak bewandelen met onze gedachtestroom. Toen ik op wereldreis ging was het commentaar van mensen: ‘moet je dat nu wel doen, alle zekerheid loslaten? Je huis, werk, dat ga je toch niet allemaal opgeven?’ Ik deed dat juist met gemak. Toen ik terug kwam was er bewondering en hoorde ik vooral ‘had ik dat ook maar gedaan’. De meeste lol en inspiratie haal je uit dingen die nieuw zijn, maar om daar te komen moet je soms anders denken. Ik kan mensen in dat proces inspireren.
Jou mooiste levensweg?
Juist in deze tijd besef je wat echt belangrijk is. Te kunnen genieten van elkaars aanwezigheid. Dat wil ik in de toekomst ook meer faciliteren. Door coaching, of het organiseren van retraites. Mijn droom te leven. Die kant wil ik op.

Luister naar de woorden van Wesley over Het Onverharde Pad

Donderdag 23 april

Nicole Bettonviel

Nicole Bettonviel over Het Onverharde Pad.
Omschrijf wat jou gelukkig maakt eens in vijf woorden?
Liefde, mogelijkheden, ontmoetingen, ontspanning en uitdagingen
Welke wandeling heeft indruk op je gemaakt?
Dat was een wandeling in het noorden van La Palma langs de drakenbloedbomen bij de kloof Buracas. We waren er een aantal jaar geleden in mei en toen stond alles in bloei, net toen we even iets wilde gaan drinken, kwamen we in een rotswoning een heel bijzonder café tegen Finca Aloë Vera. Mooie natuur, lekker weer en echt een magisch eiland.
Een inspirerende gedachtegang welke je met anderen wilt delen?
Alles komt altijd goed, soms duurt het iets langer.
Wat voor herinnering neem je mee naar de toekomst?
Niet 1 specifieke herinnering. Ik zorg dat ik heel veel herinneringen heb, dat is mijn rijkdom voor de toekomst.
Wat zie je aan de horizon?
Mijzelf en Jos, dat wij samen het avontuur aangaan (groot of klein), maar altijd met een een enthousiaste en open blik.

Luister naar de woorden van Nicole over Het Onverharde Pad

Vrijdag 24 april

NRC 24 april 2020

“Stilte is niet tijdelijk maar tijdloos, ze is niet uiterlijk maar innerlijk. De mooiste kunstwerken zijn geschapen in afzondering, de grootste gedachten in eenzaamheid. Een plotselinge stilte tussen twee geliefden kan een bekoring en verlangen blootleggen die vuriger brandt dan ieder gesproken woord.” NRC 24 april 2020

Zaterdag 25 april

Olivier Scheffer

Olivier Scheffer liep in 2019 van Helsinki naar Thessaloniki. Zijn idee over Het Onverharde Pad.
Welk pad intrigeert je?
De lijn is de curator, door eerst een lijn, liefst geometrisch, te trekken en die gewoon als wandelaar zo trouw mogelijk te volgen herontdek ik de wereld om me heen. Ik loop dus niet van high-light naar high-light maar ik loop de lijn. Vorig jaar liep ik van Helsinki naar Thessaloniki, op zoek naar de buren van onze buren in centraal en oost Europa. 2175 kilometer is exact de afstand tussen die twee steden in vogelvlucht en dat liep ik dus.
Hoe definieer jij 1 km?
De meter hoef ik niet te definiëren dat deed Napoleon’s navel toch? Wat een meter of kilometer in iemands voorstellingsvermogen doet vind ik interessanter. Ik ben nu bezig met cirkelvormige, ronde vierkante meters, en nu met de Corona loop ik de binnen perimeter van een cirkelvormige vierkante kilometer door alle buurten van de stad. Wat is de zeggingskracht van de verticale stad?De stad is de plek waar het altijd gebeurt, van Alexandrië tot Shanghai, de stad is de mengel-pot waar alles door elkaar komt, waar innovatie plaatsvind waar dingen bedacht worden, de pressure-cooker van ideeën. Die hoge druk, spannende atmosfeer waar altijd iets in de lucht hangt is door de eeuwen heen steeds de plek waar de kunst ontstaat. Idealiter zou het land daaromheen zo natuurlijk mogelijk moeten zijn dat zou prachtig zijn. De verticale stad is de stad die de hoogte in gaat met op elk niveau boeiende dingen en een sociaal gebeuren, de verticale stad zou de redding van het land kunnen zijn.
Waarom zijn de knipschaar en jij onafscheidelijk van elkaar?
Het is een snoeischaartje waar ik mee rondloop, ik snoei er de braam mee weg op een onverhard stuk waar joggers graag komen, ik snoei soms een hegje voor mensen hun huis, daarmee krijg je de allerleukste toevallige ontmoetingen. Ze noemen me de Wildsnoeier.
Hoe zie jij de weg van morgen voor je?
Het pad dat je loopt herken je pas tijdens een terugblik als pad. Als je vooruit gaat ga je steeds een gebied in dat net zo lang als het breed is is. Ik dwaal en loop land, verken, ga terug, klim, struikel,… voor me ligt een gebied.

Luister naar de woorden van Olivier over Het Onverharde Pad

Zondag 26 april

de Correspondent 23 april 2020

”Met welke doelen richten we onze publieke ruimte in, en op welke manier, in tijden van corona, maar zeker ook in tijden van obesitas, in tijden van crisis, en ook in tijden van vrede?  Laten we dat gesprek zo breed mogelijk voeren, en gezamenlijk onderzoeken wat we nou echt willen met ons leven op straat en onderweg.” de Correspondent 23 april 2020

Maandag 27 april

Interessant artikel. De Groene Amsterdammer 22 april 2020

Dinsdag 28 april

Fotografie Raymond Landegent

Mijn besef van tijd is de afgelopen weken nogal dolende. Een dag voelt als een eeuwigheid. Iedere week is een reis door de oneindigheid. Ik heb de loomheid gebruikt om alles even te laten bezinken. De magnolia is inmiddels uitgebloeid. Zonneschijn laat het volgende hoofdstuk van de lente verschijnen. Ik beschouw het als een mooi moment om me te laten horen. Alles is goed. Nieuwsbrief

Woensdag 29 april

Interessant artikel. De Groene Amsterdammer 24 april 2020

Donderdag 30 april

Raymond Landegent

Raymond Landegent de initiatiefnemer van 1000 Geveltuinen over Het Onverharde Pad
Waar in de stad zou een onverhard pad een verrijking zijn?
Waar niet? De versteende omgeving is een dode omgeving. Dus trek open die stoep en je achtertuin en plant een boom of een plant. Verder zijn de meeste winkelstraten ook erg versteend. De Hoogstraat, de Lijnbaan, de Koopgoot. Het zijn onprettige gebieden om te vertoeven, omdat alles zo hard is. Dus auto’s en stenen eruit en bomen en perkjes er in!
Hoe ziet de ideale geveltuin er precies uit?
Hoe weelderiger, hoe beter. Liefst met verschillende soorten planten, zodat je van maart tot en met oktober bloeiende bloemen hebt. Vinden de bijen en insecten fijn. Als je echt zoden aan de dijk wil zetten, dan span je wat draden over je gevel voor een blauwe regen. Twee uurtjes werk, twee jaar wachten en dan kan het grote genieten beginnen.
Aan welke wandeling denk je graag terug?
Ja, dat kan er maar 1 zijn: De Annapurna circuit wandeling in Nepal. In 2015 ben ik samen met een vriend 12 dagen lang wezen wandelen en hebben we de top van 5416 meter weten te bereiken. Dat was zwaar maar magisch. Onderweg zie je de landschappen veranderen en kom je in contact met mensen die de route lopen en locals die erlangs wonen.
Wat zie je aan de horizon?
Iets tussen hoop en vrees. Er poppen steeds meer sociale, groene initiatieven op, steeds meer mensen zien dat het anders moet en kan. Aan de andere kant, de mens blijft gevoelig voor macht en bezit. Als je de grootste wereldleiders op een rijtje zet, dan vervliegt de hoop op een groene toekomst snel.
Zijn er bemoedigende woorden die je graag met anderen wilt delen?
Houd moed, burgers 😉 En daarnaast: deze corona tijd is de perfecte tijd om jezelf af te vragen of je gelukkig wordt van wat je doet. Ik wil je van harte aanbevelen om te luisteren naar je gevoel en je eigen pad te kiezen. Weinig rekening houden met conventies en wat hoort. Je hoeft niet altijd maar vooruit of te groeien. Passie boven profit. En last but not least: vergroenen is altijd een goed idee. Daar wordt iedereen wijzer van!

Luister naar de woorden van Raymond over Het Onverharde Pad